22669

Yiyecek & İçecek İşletmeciliği

PROGRAMIN UYGULANMASI İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR

Bu kurs programı; ülkemizde son yıllarda popüler bir iş kolu haline gelen ve yaygınlaşan yiyecek ve içecek işletmelerinde eksikliği hissedilen yiyecek ve içecek işletmecisi ihtiyacının karşılanması amacıyla hazırlanmıştır. Ülkemizdeki bu konuda uygulama alanlarına örnek olarak otel, tatil köyü lokantalarıyla, küçük ve orta ölçekteki özel lokantalar, kafeler, barlar ve gece kulüpleri vb verilebilir. Bu kurs programını başarı ile bitiren kursiyerler kolayca iş bulabileceği alanların çokluğunun yanında ayrıca iyi bir işletmeci olarak yetişerek daha verimli bir hizmet vermiş olacaklardır.







1. BÖLÜM
  • Yer Seçimi ve Konsept Mühendisliği
  • Fizibilite Hazırlanması
  • Proje ve Dekorasyon
  • Malzeme Seçimi
  • Açılış Aşamaları, Hukuki İşlemler ve Gerekli İzinlerin Alınması
  • Muhasebe Sisteminin Kurulması, Vergi, Harç, SSK ve Diğer Kesintiler
  • Personel Seçimi, Eğitimi, Sevk ve İdaresi, Çalışma Saatleri, H. Kontroller ve Raporlama
 
2. BÖLÜM
  • POS Sistemleri, Kredi kartı ve Uygulamaları
  • Bankacılık İşlemleri, Kredi ve Leasing Avantajları
  • Halkla İlişkiler, Tanıtım, Reklam, Promosyon ve Pazarlama
  • Operasyon Manuelinin Hazırlanması
  • Satın Alma, Depolama, Stok Kontolü ve Envanter Sayımı
  • Bakım, Onarım, yenileme
  • Yiyecek İçecek Hijyeni, Sanitasyonu, Bakteriyoloji ve Stewarding Bilgisi
  • Mönülerin Hazırlanması ve Standart Reçeteleri, Yiyecek ve İçecek Maliyetinin Hesaplanması, Mönünün Fiyatlandırılması ve Standart Reçeteler ( Food Cost )

3. BÖLÜM
  • Pişirme Teknikleri, Sebze Kesimleri, Özel Kesimler, Ekmek ile Yapılan Temel Hazırlıklar
  • Koyulaştırıcılar, Bağlayıcılar ve Lezzet Verici Karışımlar
  • Etlerin ( Kırmızı ve Beyaz ) ve Balıkların Hazırlanması
  • Çorbalar ve Soslar ( Salata ve Yemek Sosları )
  • Hamur işi ve Pilavlar
  • Genel Uygulamalar

4. BÖLÜM
  • Salata ve Soğuk Yemekler
  • Izgaralar, Tava ve Soteler
  • Fırın ve Tencere Yemekleri
  • Tatlılar ve Tatlı Soslar
  • Genel Uygulamalar

5. BÖLÜM
  • Servis Standartları l 
  • Servis Standartları II
  • Genel Uygulamalar

6. BÖLÜM
  • Alkollü İçkilerin Tanıtımı
  • Yemek ve Şarap Uyumları
  • İçki ve Bar Servis Standartları
  • Genel Sınav